jezus-van-nazaret-paul-verhoeven-boek-cover-9789041709899

Hoe is het met Jezus?, vroeg de reporter in Cannes aan Paul Verhoeven. Il est mort zei de regisseur snedig. And he is not coming back. Aldus rapporteerde Bor Beekman in de Volkskrant. Als iemand Bor Beekman heet moet je altijd zijn naam noemen vind ik.

Paul Verhoeven schreef bijna tien jaar geleden een boek: Jezus van Nazaret. Hij zal het dus niet meer verfilmen. Idee mort. Er zijn veel beroemdheden die een boek schrijven. Zelden over Jezus of Spinoza of de Griekse oudheid, vaker over zichzelf en de beperkte wereld waarin ze vrijwillig, maar veelal tot hun verdriet verkeren.
Hier te lande schreef niet lang geleden acteur Thijs Römer  een boek. Is dat erg? Ik vind van niet. Ook al is het volgens critici niet veel meer dan een handvol anekdoten uit de Nederlandse showbizzwereld.
Ik vind; hoe meer boeken, hoe meer vreugd. Hoe beroerd geschreven ook (en dat is hier het geval), er is altijd wel iemand die zo’n boek wil lezen. En tegenwoordig moeten we blij zijn met elke lezer, ongeacht wat hij of zij leest. Hoera, we hebben een lezer!
Kan Paul Verhoeven wèl schrijven? Geen idee. Ik waag me niet aan Jezus. Hij had in ieder geval hulp van zijn biograaf Rob van Scheers (tevens cultuurreporter), wat impliceert dat Paul zijn beperkingen kent. Tegenwoordig kost Jezus van Nazaret als tweedehandsje een paar euro. En de anekdoten van Thijs ook.
Lezer, sla uw slag.